Показать сообщение отдельно
Непрочитано 29.03.2021, 10:42   #17
Satyr
Эксперт
 
Аватар для Satyr
 
Регистрация: 12.11.2015
Адрес: Львів
Возраст: 41
Сообщений: 1,256
Satyr репутация неоспоримаSatyr репутация неоспоримаSatyr репутация неоспоримаSatyr репутация неоспоримаSatyr репутация неоспоримаSatyr репутация неоспоримаSatyr репутация неоспоримаSatyr репутация неоспоримаSatyr репутация неоспоримаSatyr репутация неоспоримаSatyr репутация неоспорима
По умолчанию

Руїни Закарпаття


Прийшла весна, сонечко пригріло, відступили морози і люті вітри.
Значить час вирушати у мандри.

Ми далі подорожуємо по блаженному Закарпаттю. Сьогодні у нас оглядова екскурсія величних руїн, які все ж таки збереглися до нашого часу.

Середнянський замок тамплієрів

Середня́нський за́мок — замок, розташований в селищі міського типу Середнє Ужгородського району Закарпатської області, пам'ятка архітектури національного значення (№ 195).



Середнянський замок утворює одна чотирикутна башта-донжон (18,6 х 16,5 м), висота якої сягає 20 м, а товщина стін — 2,6 м. Це єдиний замок Закарпаття, в якому в незакінченому виді збереглись риси романського стилю. Нині він хоча по праву й вважається однією з головних пам'яток Закарпаття, перебуває в жалюгідному стані





Середнянський замок утворює всього лиш одна чотирикутна могутня кам'яна башта-донжон — головна й найхарактерніша ланка романської середньовічної твердині, прообразом якої були давньоримські прикордонні сторожові вежі на Рейні та Дунаї.



Спочатку донжон Середнянського замку був триярусним з балковим міжповерховим перекриттям. Кладка стін башти — кам'яна бутова. Для більшої міцності кути башти з зовнішньої боку викладені кам'яними квадратами, а стіни з обох боків акуратно облицьовані відшліфованим каменем, що не тільки підсилювало міцність стін башти, але й значно пом'якшувало суворість споруди. Висота башти сягає 20 метрів, а товщина стін — 2,6 метрів.



Так замок бачать реконструктори:



Замок Нялаб

Королевський за́мок (інша назва — Замок Нелаб «Nyalábvár») — замок на Закарпатті, пам'ятка архітектури національного значення (№ 178). Розташований в смт Королеве (Виноградівський район).



Королевський замок є важливою архітектурною пам'яткою і свідком багатьох подій. Побудований він на горі вулканічного походження. Унікальність цієї гори в тому, що вона відрізана від всіх інших гір, що розміщені довкола, і відстань до найближчої (з боку Копані) не менше 2 км. Сама гора, на якій розташовані руїни замку, має досить солідні розміри: висота — 52 метри, довжина 600 метрів, а ширина — від 100 до 250 метрів у різних місцях.



Основні будівлі замку розташовані на найвищій частині пагорба. Замок споруджений з бутового каменю на вапняковому розчині. У плані — асиметричний, має форму неправильного чотирикутника, пристосованого до нерівностей схилів. Посеред двору — сліди криниці. У південно-західному кутку розташована напівкругла башта. Довжина верхньої частини замку — 57, ширина — 47, висота стін — до 9,6 м. Товщина стін — понад 2 м. До головної споруди прилягає частина укріплень у формі прямокутника зі сторонами 24х32 м. У південно-східній частині пагорба на значній відстані від головних фортечних споруд окремо стоїть сторожова вежа кілеподібної форми у плані. Її роміри 9,65х10,15 м, висота — 6,9 м, товщина стін — 2,65 м. Скеля за вежею прорізана глибоким ровом.





За́мок Ка́нків

Виногра́дівський замок (інша назва — За́мок Ка́нків) — замок на Закарпатті, пам'ятка архітектури національного значення (№ 177). Розташований на східній околиці міста Виноградова, біля підніжжя Чорної Гори.



Замок мав форму чотирикутника (46,9 x 44,8 м) з масивними квадратними вежами по кутах, мав велику в'їзну браму. П'ята башта була над брамою. У середині замку місцями видно фрагменти проміжних стін. Кажуть, з замку вів у місто підземний хід. Традиційна легенда будь-якої фортеці у Виноградові все ж має під собою деяке підґрунтя: принаймні, хід на довжину 12 метрів було знайдено — а далі наказано його засипати глиною.





До нашого часу споруда дійшла тільки у вигляді руїн, її руйнування продовжується і дотепер, в тому числі місцевими мешканцями. Збереглись лише два фрагменти замку, звідусіль оточені присадибними ділянками та виноградниками. Людська недбалість про історичне минуле свого краю, розкрадала потроху стіни замку. Якщо піднятись до замку, який височить над містом, то донині можна бачити міць його мурів, що від них залишилися лише фрагментами. Є кілька шматків стін із бійницями. Найкраще збереглися стіни та монументальний фундамент каплиці. Вочевидь, на її місці колись була вежа.





Руїни замку неодноразово надихали художників та фотографів, і навіть кінематографістів. Останні ще в радянські часи трохи звільнили кам'яні мури від вікових заростей, зробивши їх декораціями для ряду фільмів — «Злива над полями», «Над Тисою» та знаменитого «Табір іде в небо».



В сучасних фантазіях замок мав такий вигляд:



Бонусне відео:



Ви вже напевно втомилися від такої кількості свіжого весняного повітря і безкінечного тарахкотіння Сатіра...
Час обідати.
Всім смачного...

Буде ще...
__________________
Свій, до свого, по своє!
Satyr вне форума   Цитата
7 пользователя(ей) сказали cпасибо: